1. Cȃnd ai ales acest domeniu şi de ce?

Am ales acest domeniu ȋn 2011. Şi eu şi colega mea, Augusta, simţeam că nu ne ȋmplinesc job-urile pe care le aveam la momentul respectiv. Amȃndouă aveam un pic de experienţă ȋn acest domeniu din facul-tate, cȃnd am lucrat pentru o vreme la Insomnia Cafe. Am simţit că putem face ceva frumos ȋmpreună, care să ne mulţumească şi să ne provoace. Provocarea s-a dovedit a fi una foarte mare, ȋnsă roadele culese ȋn timp au meritat tot efortul. Am reuşit să creăm un loc ȋn care oamenii se simt bine şi ȋn care vor mereu să revină. Aprecierile pe care le-am primit ne-au umplut de bucurie, ne-au dat curaj şi ne-au ajutat să trecem cu bine peste toate ȋncercările. Deci motivaţia noastră a fost una foarte personală, ceea ce cred că a şi contribuit la succesul pe care l-am avut.

2. Cum a luat naştere ideea din spatele business-ului Sisters?

Cum spuneam mai sus, ideea noastră de business a luat naştere dintr-o nevoie de a face mai mult pentru noi la momentul respectiv. Resursele noastre financiare, la ȋnceput, au fost destul de limitate, prin urmare nu am reuşit ȋncă de la ȋnceput să punem ȋn practică ce gȃndeam. Am avut rabdare ȋnsă, şi am imple-mentat toate ideile pe parcurs. Am pornit greu, ceea ce ne amintim ȋn fiecare clipă, şi am ȋncercat să sup-linim lipsa materială printr-o implicare totală, prin atitudinea noastră faţă de angajaţii şi clienţii noştri. Am ȋncercat şi, de cele mai multe ori, am reuşit să le transmitem angajaţilor ceea ce ne-am dorit de la acest loc, căci fără ei nu am fi reuşit să ajungem aşa departe. Ei sunt reprezentanţii noştri ȋn faţa clienţilor. Ideea a fost simplă: ne-am dorit să facem ceva care să fie, ȋn primul rȃnd, pe placul nostru şi să putem veni cu drag la serviciu. Este greu să te dedici cu totul unui loc care nu te reprezintă.  

3. Care este specialitatea localului?

Niciodata nu am considerat şi nu am intenţionat să ne definim ȋntr-un fel anume. Vindem de toate, cu condiţia să fie de calitate (de la servire la produsul finit), primim şi tratam la fel toţi clienţii, indiferent de vȃrste, ocupaţie, ȋmbrăcăminte etc. Ne place diversitatea, ne place să ştim că oamenii care vin la noi pri-mesc, ȋn schimbul banilor pe care ȋi cheltuiesc aici, ceea ce ar trebui să primească: produse de calitate, respect, voie bună, un mediu plăcut. Lucrăm ȋn industria ospitalităţii, suntem conştiente de asta şi nu ne dăm mai multă importanţă decȃt avem. Tranzacţia dintre noi şi clienţi trebuie să fie una corectă, reciproc avantajoasă.

4. Care crezi că a fost un moment de cotitură ȋn activitatea Sisters?

Este greu de definit un moment anume... cred că ce ne amintim amȃndouă destul de clar este că, după vreo 3-4 ani destul de grei, lucrurile au ȋnceput să ia o turnură pozitivă...veneam cu troleul spre lucru şi auzeam oameni vorbind de Sisters ȋn jurul nostru, se vorbea de noi ȋn oraş, ne scriau prieteni din alte oraşe şi ne ziceau că Sisters a devenit un loc faimos şi că oamenii care urmau să vină la Cluj ȋşi treceau pe lista de 'it's a must' şi cafeneaua noastră... am simţit mai multă presiune şi responsabilitate de a ne ridica la aşteptările tuturor şi de a face lucrurile cum trebuie.

5. De unde ai ȋnvăţat cele mai multe lucruri la nivel profesional?

De la toţi oamenii cu care am lucrat şi colaborat şi, bineȋnţeles, din greşeli. Am constatat, ȋn timp, că şi cea mai scurtă dintre colaborări poate să-ţi ofere ȋnvăţăminte valoroase. Singura cerinţă este să nu tratezi lucrurile cu superficialitate, căci, evident, poţi trece prin orice şi oricȃt şi să nu ȋnveţi nimic. Cȃt despre greşeli, au fost multe şi nu mărunte, dar au avut rolul lor.

6. Cum v-aţi descrie clientii?

Diverşi :)

7. Cȃnd a ȋnceput parteneriatul cu Alikof?

Ȋnainte de a deschide :). Cred că primele lucruri clare la ȋnceput au fost spaţiul pe care urma să-l ȋnchiriem şi cafeaua pe care urma să o vindem. De fapt, nu cafeaua ne-a convins, ci Alin. Am luat mai mereu decizii subiective, bazate, ȋn primul rȃnd, pe calitatea oamenilor cu care ne-am dorit să colaboram.

8. Cum ai descrie colaborarea cu Alikof?

A fost şi este cea mai bună colaborare pe care am avut-o cu vreun partener de cȃnd am deschis şi pȃnă acum. Alin a fost printre puţinii oameni care au avut ȋncredere ȋn noi la ȋnceput. Ne-a ajutat, ne-a susţinut şi a făcut, de multe ori, mai mult decȃt i-a cerut calitatea de furnizor de cafea. Am crescut ȋmpreună şi am ȋnvăţat unii de la alţii foarte mult.

9. O ȋntȃmplare amuzantă de care va aduceti aminte?

Ȋmi aduc aminte că a fost foarte distractiv cȃnd, ȋntr-o zi, pe la prȃnz, ȋntr-unul dintre cele mai aglomerate momente ale noastre, ni s-a ȋnfundat scurgerea de la espressor şi a ȋnceput să tȃşnească apa din grilajul de deasupra, unde ţinem ceştile de cafea. Era ca o fȃntȃnă arteziană, ȋn cȃteva minute toată ȋncăperea cu barul s-a umplut de apă... caldă:) Ne-am organizat toţi imediat cu mopuri şi găleţi, clienţii ne-au ajutat să mutăm mesele şi scaunele ȋn alte ȋncăperi...ca ȋntotdeauna, cei de la Alikof au fost foarte prompţi şi ne-au salvat rapid.

10. Ce locuri/puncte turistice recomanzi in Cluj sau in imprejurimi, ca si gazda?

Ca să pot face recomandări de orice fel, trebuie prima dată să chestionez vizitatorul... este ceva ce am ȋnvăţat lucrȃnd cȃţiva ani buni ȋntr-o agenţie de turism :).

11. De unde ȋţi vine inspiraţia de zi cu zi?

Cred că din dorinţa constantă de a face lucrurile mai bine... şi din dorinţa de a face schimbări mereu...mă inspir din orice: călătorii, experienţe negative sau pozitive din alte locuri, din reviste, de pe reţelele de socializare, dintr-o simplă discuţie cu un angajat/ client/ colaborator...

12. Ce planuri ai pentru tine şi ce planuri aveti pentru Sisters, ȋn perioada următoare?

Greu de spus, avȃnd ȋn vedere situaţia actuală :). Cred că suntem ȋntr-o perioadă ȋn care este foarte greu să faci planuri de orice fel şi ȋncerc să ma obişnuiesc cu ideea asta. Ce-mi doresc, evident, este ca Sisters şi noi, toţi cei care aparţinem de Sisters, să rezistăm şi să trecem cu bine peste ȋncercarea de faţă.

Oana, mulţumim de răspunsuri şi de energia pe care ai reuşit să ne-o transmiţi. Da, suntem de acord: în primul rând e vorba de oameni, apoi despre cafea. O să treacă şi hopul acesta şi atunci se reinstalează “tinereţea fără bătrȃneţe şi viaţa fără de moarte” pe Universităţii 12. Dimineaţa, la prȃnz, seara.